
مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چیست؟ چه کاربردی دارند؟ چه تفاوتی باهم دارند؟ وصلشدن به دنیای نامتناهی اینترنت، امری بسیار ساده بهنظر میرسد. در چند ثانیه وای فای دستگاه را روشن و آن را به مودم وصل و ایمن نت را در گوگل جستوجو میکنید و تمام. شما هماکنون به اینترنت متصل هستید. در […]
مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ چیست؟ چه کاربردی دارند؟ چه تفاوتی باهم دارند؟ وصلشدن به دنیای نامتناهی اینترنت، امری بسیار ساده بهنظر میرسد. در چند ثانیه وای فای دستگاه را روشن و آن را به مودم وصل و ایمن نت را در گوگل جستوجو میکنید و تمام. شما هماکنون به اینترنت متصل هستید. در این بین، وقتی مشکلی برای تجهیزاتتان پیش می آید یا اینکه حس می کنید زمان ارتقای تجهیزات پسیو شبکه فرا رسیده، به برخی اصطلاحات برمیخورید که شاید در نگاه اول هم معنا باشند؛ اما تفاوت هایی باهم دارند.
اصطلاحات مهمی که در این میان مطرح میشوند، مودم، روتر، اکسس پوینت و سوییچ هستند که تفاوت های بین آن ها، شمار زیادی از کاربران را سردرگم می کند. ایمن نت را همراهی کنید تا در ادامه، به زبان ساده تفاوت های موجود در بین این تجهیزات را برایتان شرح دهیم.
مودم شما را به اینترنت متصل می کند
مودم (Modem) در حقیقت، دروازهی شما برای ورود به اینترنت است. کابلی ویژه یا تار نوری (فیبر نوری) یا خط تلفن از سمت شرکت مخابرات وارد محلهی شما میشود و به داخل خانه میرسد و به مودم وصل میشود. مودم صفرها و یکهای دیجیتالی کامپیوتر شما را به اطلاعات آنالوگ (قیاسی) تفسیر میکند و به کابل یا سیم تلفن تحویل میدهد. این عمل ماژولیشن (Modulation) نامیده میشود.
مودم دروازه ورود به اینترنت است
برعکس این اتفاق نیز رخ میدهد؛ یعنی مودم سیگنالهای آنالوگ دریافتی را به صفر و یک تفسیر میکند و به کامپیوتر میفرستد. این عمل دیماژولیشن (Demodulation) نام دارد. جالب است بدانید نام مودم هم از ترکیب این دو عبارت میآید: Modulation + Demodulation = Mo-Dem.
معمولا بسته به جاییکه در آن زندگی میکنید، برخی از ارائهدهندگان سرویسهای اینترنتی (ISP) مودمی با هزینهی کمتر در مقایسه با قیمتهای معمول دیگر دراختیارتان قرار میدهند. تهیهی مودم مناسب میتواند تأثیر درخور توجهی بر کیفیت اینترنت دریافتی بگذارد؛ پس، باید همواره گزینههای مناسب را انتخاب کنید.
روتر دستگاه های شما را به یکدیگر و مودم متصل میکند
اگر فقط یک کامپیوتر در خانه داشته باشید، بهسادگی میتوانید آن را مستقیما از طریق کابل اترنت (Ethernet) به مودم وصل و از اینترنت استفاده کنید. این درحالی است که اکثر استفاده کنندگان از اینترنت، بیشتر از یک کامپیوتر در خانه دارند. بسیاری از افراد درکنار کامپیوتر، دستگاههای دیگری نیز همچون گوشیهای هوشمند و تبلت و کتاب خوان الکترونیکی دارند و آن ها را نیز به اینترنت وصل می کنند.
مودمهای سیمی نمیتوانند دادههای اینترنتی را همزمان به چندین دستگاه بفرستند؛ چراکه این مودمها معمولا فقط یک درگاه اترنت دارند؛ بنابراین، فقط میتوانند یک IP Address بسازند. گفتنی است آیپی آدرس مکان شما را برای اینترنت مشخص میکند. بهبیان سادهتر، آیپی آدرس حکم آدرس خیابان محل زندگیتان را در دنیای واقعی ایفا میکند.
تعریف عمل روتینگ
اگر آی پی آدرس مودم حکم آدرس خیابان محل زندگی را داشته باشد، آیپی آدرسهای داخلی روتر در نقش پلاک هر آپارتمان ظاهر میشوند.
روتر (Router) تمامی دستگاههای خانهی شما را از طریق کابل اترنت یا وایفای به یکدیگر و سپس آنها را به مودم وصل میکند. این کار باعث میشود هر یک از دستگاهها آیپی آدرس داخلی مختص بهخود را داشته باشد. روتر از طریق همین آیپی آدرسها میتواند ترافیک بین دستگاهها را مسیریابی کند. به این عمل روتینگ میگویند.
اگر آیپی آدرس مودم حکم آدرس خیابان ساختمان محل زندگی را داشته باشد، آیپی آدرسهای داخلی روتر حکم پلاک هریک از آپارتمانهای آن ساختمان را ایفا میکند. در اینجا، مودم اطلاعات اینترنت را دریافت میکند و آنها را به روتر میفرستد و در نهایت، روتر این اطلاعات را به دستگاه مقصد ارسال میکند. دقیقا بههمین دلیل است که اگر همزمان با گوشی و لپتاپ به اینترنت وصل شوید و از طریق لپتاپ بخواهید بررسی ویدئویی گلکسی اس ۱۰ پلاس را تماشا کنید، این ویدئو روی لپ تاپ پخش خواهد شد و نه گوشی.
شبکه ای که روتر ایجاد میکند، با نام شبکهی محلی (برگردان عبارت Local Area Network یا LAN) شناخته می شود. همین شبکه محلی، شما را به شبکهی وسیع تری به نام شبکه ی گسترده (برگردان عبارت Wide Area Network یا WAN) متصل می کند. در بسیاری از خانهها، WAN معادل همان اینترنت است.
البته، تمامی روترها به وایفای مجهز نیستند و برخی از آنها صرفا از طریق کابل های اترنت، کامپیوترها را به هم وصل می کنند. دقیقا همین جا است که اکسس پوینت وارد بازی میشود.
اکسس پوینت، برقراری اتصال بیسیم را امکان پذیر میکند
سالها پیش، تمامی کامپیوترها از طریق مجموعهی درهم پیچیده ای از سیم ها به اینترنت متصل می شدند. امروزه با پیشرفت فناوری، این امکان فراهم شده بتوانیم تمامی این دستگاه ها را از طریق وای فای به شبکه ی خانگی و به تبع، اینترنت وصل کنیم. برای عملی کردن این کار، به وسیله ی خاصی نیاز داریم تا سیگنال بی سیم را در محیط پخش کند.
اکسس پوینت بی سیم یا نقطه ی دسترسی بی سیم (Wireless Access Point) معمولا از طریق درگاه اترنت به روتر وصل می شود و از طریق فرکانس بی سیم، با دستگاه های دیگر فاقد اتصال اترنت با روتر ارتباط برقرار می کند. روترهایی که اکثر کاربران خانگی در اختیار دارند، به اکسس پوینت داخلی مجهزند و این، یعنی نیازی نیست جداگانه آن را تهیه کنید.
اکسس پوینت به صورت مستقل نیز فروخته می شود
فراموش نکنید اکسس پوینت به صورت مستقل نیز فروخته می شود. این نوع اکسس پوینت ها برای محیط های شرکتی کاربرد دارند؛ چرا که می توانید با استفاده از چندین اکسس پوینت، شبکه ی خود را در محیط وسیع تری پخش کنید تا افراد حاضر در شرکت بتوانند هر جا که هستند، به راحتی به اینترنت متصل شوند.
البته از مدتی قبل، افرادی که در خانه ی بزرگ زندگی می کنند، به تهیه ی کیت های شبکه ی مِش بی سیم (Mesh Network) روی آورده اند. فناوری شبکه ی مِش بی سیم به مراتب کارایی بهتری در مقایسه با تجهیزاتی مثل اکسس پوینت ها دارد.
سوییچ کامپیوترهای بیشتری را به روتر متصل می کند
تمامی روترها درگاه اترنت دارند؛ اما بسته به اندازه و نوع روتری که از بازار تهیه میکنید، این درگاهها ممکن است چندان زیاد نباشند و نتوانید تمامی کامپیوترهای خود را به آنها متصل کنید. این موضوع بهویژه در عصر فعلی میتواند دردسرساز شود؛ چراکه در دورهی خانههای هوشمند زندگی میکنیم و وسایل این گونه خانهها، معمولا به درگاههایی مثل اترنت نیازمند هستند.
اگر تمامی درگاههای اترنت موجود در روترتان را دستگاههای مختلف استفاده کنند و دیگر درگاهی باقی نماند، سوییچ (Switch) وارد کار میشود و میتواند درگاههای اترنت بیشتری به روتر اضافه کند تا از این طریق، دستگاههای بیشتری به آن وصل شوند. برای این کار فقط کافی است دستگاههای اضافی خود را به سوییچ و سپس، سوییچ را به روتر وصل کنید. بدینترتیب دستگاههای یادشده در شبکهی شما ظاهر خواهند شد.
سوییچ را با هاب اشتباه نگیرید
بهخاطر داشته باشید برای استفاده از سوییچ به روتر نیاز دارید. سوییچ برخلاف روتر نمیتواند بهطور مستقل آیپی آدرسهای مخصوصی به دستگاههایتان اختصاص دهد. این وسیله حتی توانایی ایجاد شبکه را نیز ندارد. در واقع، روتر حکم پلیس کنترل ترافیک را برای سیگنال های ورودی دارد.
سوییچ را با هاب (Hub) اشتباه نگیرید. این دو شباهت زیادی به یکدیگر دارند و افراد بسیاری آنها را از هم تشخیص نمیدهند. با وجود شباهت بین سوییچ و هاب، این دو وسیله عملکرد متفاوتی دارند. هاب وسیلهای است که چندین رایانه را در یک شبکهی محلی به یکدیگر متصل میکند. هریک از اطلاعاتی که در شبکه ردوبدل میشود، به تمام پورتهای هاب ارسال میشود که سوی دیگر آن وسیلهای دیگر قرار دارد.
در واقع، هاب به جای مسیریابی ترافیک بین چندین دستگاه، صرفا سیگنال ورودی را میگیرد و آن را در تمامی دستگاههای شبکه کپی میکند. برای دانستن جزئیات بیشتر دربارهی تفاوت های بین روتر و سوییچ و هاب از شما دعوت میکنیم این مقاله حسین خلیلی صفا را مطالعه کنید.
در ادامه بخوانید: تفاوت مودم و روتر در شبکه
این تجهیزات را می توان در یک دستگاه با یکدیگر ادغام کرد
افراد کمی هستند که در خانهشان، مودم و روتر و اکسس پوینت جداگانه داشته باشند. امروزه، میتوان تمامی این تجهیزات را در داخل یک وسیلهی ویژه پیدا کرد. برای مثال، همانطورکه گفتیم، بسیاری از افراد از روترهای بیسیم استفاده میکنند و همین روترها اکسس پوینت داخلی دارند؛ بنابراین، به تهیهی اکسس پوینت مستقل نیازی نیست.
برخی دیگر نیز هستند که از وسایل خاصی استفاده میکنند که مودم و روتر و اکسس پوینت بی سیم را با یکدیگر ادغام کرده است. تهیهی چنین وسایلی هم فضای کمتر اشغال میکند و هم ارتباطات سیمی را تاحدممکن کاهش میدهد.
نظرات کاربران