کنترل و مدیریت دسکتاپ های مجازی با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی را VDI می نامند. از بهترین مزایای VDI میتوان به عدم وجود محدودیتهای زمانی و مکانی در برقراری ارتباط کاربران با محل کار خود اشاره کرد و جالبتر از آن این که این کار را میتوانند تقریباً با هر دستگاهی انجام دهند. در […]
کنترل و مدیریت دسکتاپ های مجازی با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی را VDI می نامند. از بهترین مزایای VDI میتوان به عدم وجود محدودیتهای زمانی و مکانی در برقراری ارتباط کاربران با محل کار خود اشاره کرد و جالبتر از آن این که این کار را میتوانند تقریباً با هر دستگاهی انجام دهند. در این مقاله سعی داریم...
VDI (زیرساخت دسکتاپ مجازی) چیست؟
کنترل و مدیریت دسکتاپهای مجازی با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی را VDI می نامند. در این روش دسکتاپ ها در یک سرور متمرکز ایجاد شده و با درخواست کاربران در اختیار آنها گذاشته میشوند. این سرورها که در هایپروایزرها (Esxi) راه اندازی میشوند دسکتاپ های مجازی را میزبانی کرده و کاربرها میتوانند در هر مکانی و با هر تجهیزاتی که در اختیار دارند بدون کمترین نگرانی از بابت سرعت و توانایی پردازش دستگاه هایشان (تمامی فرایندهای پردازشی در سرورهای میزبان صورت میگیرد ) به آنها متصل شوند. اتصال کاربرها به دسکتاپ ها از طریق یک واسط نرم افزاری صورت میگیرد که ارتباط بین سرور و دسکتاپ ها را میسر میکند.
VDI میتواند مستمر یا غیر مستمر باشد که هر کدام مزایای مخصوص به خود را دارند:
- در حالت مستمر کاربر هر بار به یک دسکتاپ اختصاصی و معین متصل میشود و از آنجایی که قابلیت ذخیره تغییرات در این حالت وجود دارد میتواند هر تغییری را که لازم میداند به دلخواه در دسکتاپ اعمال نماید. به عبارت دیگر دسکتاپ ها در این حالت دقیقاً همانند کامپیوترهای معمولی عمل میکنند.
- در حالت غیر مستمر کاربر هر بار به یک دسکتاپ متفاوت متصل میشود که قابلیت اعمال تغییرات شخصی در آنها وجود ندارد به همین دلیل هم ارزانتر و ساده ترند. این حالت عموماً در سازمان هایی کاربرد دارد که یا کاربران زیادی دارند و یا پرسنل آنها فعالیتهای محدود و مشخصی دارند که احتیاجی به دسکتاپهای شخصی ندارد.
از جمله مزایای VDI میتوان به عدم محدودیت مکانی، دسترسی آسان، انعطاف پذیری و امنیت بالا اشاره کرد. در گذشته نیاز به عملکرد بالای سیستم ها هزینه بکار گیری و راهاندازی آنها را بالا میبرد و برای شرکت ها مشکلاتی ایجاد میکرد. اما با معرفی Hyperconverged Infrastructure (HCI) یا زیرساختهای اَبَر هم گرا راه کارهای خوبی برای دستیابی به سیستم هایی با اندازه و حجم مناسب و عملکرد بالا ارائه شد. راه اندازی VDI به علت پیچیدگی هایی که دارد لزوماً در هر سازمانی مناسب نیست اما استفاده از آن محاسنی متعددی دارد که عبارتند از:
دسترسی ریموت (Remote Access) : کاربران VDI میتوانند از هر نقطه از دنیا با هر دستگاهی که دارند به دسکتاپ های مجازی خود متصل شده و به راحتی به فایلها و اطلاعات مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.
کاهش هزینه ها: انجام پردازش ها در سرور نیاز به سخت افزارها را در سمت کاربر منتفی میکند. کاربران میتوانند برای دسترسی به دسکتاپ های مجازی خود از کامپیوترهای قدیمی، تینکلاینت ها و حتی تبلتها استفاده کنند و دیگر نیازی به خریداری و فراهم آوردن سخت افزارهای جدید و گران قیمت نمی باشد.
امنیت: در فضای VDI دیتاها در سرورها قرار دارند، نه در سیستم های کاربران و این امکان محافظت از آنها را در صورت سرقت یا نفوذ به دستگاه کاربر را ممکن میسازد.
مدیریت متمرکز: این ویژگی به مدیران شبکه امکان میدهد تا به سادگی تنظیمات تمامی دسکتاپ های موجود در یک سیستم را بصورت کلی یا مجزی انجام دهند یا آنها را آپدیت کنند.
با این که میتوان از VDI در هر شرایطی استفاده کرد. اما برای مواردی مثل دورکاری، استفاده از دستگاههای شخصی در محیط کار و شرکت های چند شیفتی یا پرسنل انتقالی استفاده از VDI را به تنها گزینه ممکن تبدیل میکند.
دورکاری: از آنجائیکه پیاده سازی و استفاده از دسکتاپ های مجازی با VDI به سهولت انجام میگیرد و کنترل و بروزرسانی آنها از یک مکان و به شکل متمرکز صورت میگیرد، تعداد سازمانهای که از آن برای پرسنل دورکار خود بهره میگیرند روز به روز افزایش مییابد.
استفاده از دستگاههای شخصی: انجام عملیات پردازش در سرورها، استفاده از VDI را در سازمان هایی که استفاده از تجهیزات شخصی در آنها بلامانع است را به یک گزینه غیر قابل اجتناب بدل میکند. محیط ایجاد شده توسط VDI امکان استفاده از دستگاههای متنوع تری را فراهم میکند. و به دلیل ذخیره اطلاعات در سرورها نیز نگرانی های امنیتی را هم تا حد بالایی کاهش میدهد.
شرکت های چند شیفتی یا پرسنل انتقالی: ویژگیهای VDI غیرمستمر این گزینه را به بهترین انتخاب برای سازمان هایی مثل مراکز تماس که در آنها پرسنل از یک نرم افزار مشترک برای یک کار مشخص استفاده میکنند تبدیل میکند.
تفاوت میان VDI و مجازی سازی دسکتاپها
مجازی سازی دسکتاپ ها واژهایست که بصورت عام به فناوری های جدا کننده دسکتاپها از سخت افزارهای ارتباطی آنها اطلاق میشود. VDI هم یکی از این فناوری هاست، اما مجازی سازی دسکتاپ ها را میتوان بنا به تعریف از طرق مختلفی مثل ریموت دسکتاپ سرویس (RDS) نیز اعمال نمود. که در آن کاربران به یک دسکتاپ اشتراکی (Shared Desktop) که بر روی یک سرور نصب شده متصل میشوند.
تفاوت میان VDI و (VMs) ماشینهای مجازی
واژه ماشین های مجازی نوعی فناوریست که VDI تحت آن پیاده سازی میشود. ماشین های مجازی نرم افزارهایی هستند که یک سرور فیزیکی را از طریق یک هایپروایزر به چندین سرور مجازی تبدیل میکنند. ( این فرایند را مجازی سازی سرورها نیز مینامند.) ماشین های مجازی کاربردهای متعددی دارند که یکی از آنها راه اندازی دسکتاپ مجازی در محیط VDI است.
VDI چگونگی پیاده سازی
VDI کمک شایانی میکنند.اشغال فضای کمتر و عملکرد بالاتر HCI را به یک گزینه ایدهآل برای پیاده سازی VDI در شرکتهای بزرگ تبدیل میکند. با این وجود استفاده از HCI در شرکت هایی با گنجایش کاربری کمتر از 100 دسکتاپ اگر چه میتواند گران تمام شود ولی ضروری نیست. علاوه بر پیشبینی های لازم جهت فراهم سازی زیرساخت های لازم، مواردی دیگری نیز وجود دارند که اجرای آنها به پیاده سازی
پیش از همه مهیا کردن بستر مناسب شبکه است. زیرا عملکرد و سرعت VDI ارتباط مستقیم با سرعت و قابلیتهای شبکه دارد تا در زمانهای اوج مصرف ترافیک های عبوری با مشکل مواجه نشوند. عامل دیگر اختصاص منابع مناسب به دسکتاپ های مجازی ست تا با توجه به کاربری شان عملکرد مناسبی داشته باشند. این کار را میتوان با استفاده از نرم افزارهای مونیتورینگ موجود به خوبی انجام داد. مورد بعدی آگاهی از نیاز کاربران است. سئوالاتی که باید از خودتان بپرسید این است که آیا کاربران به شخصیسازی احتیاج دارند یا خیر؟ به عبارت دیگر شرکت شما به VDI مستمر نیاز دارد یا غیرمستمر. نیاز کارمندان از لحاظ تخصیص منابع در چه حد است؟ کدام یک با نرمافزارهای قدرتمند گرافیکی سروکار دارند و کدام با نرم افزارهای ساده کار میکنند.
آیا نیاز به اینترنت هم دارند یا خیر؟ و آخرین و مهمترین مورد این است که همه چیز را پیش از راه اندازی شبیه سازی کنید. اکثر شرکت های ارائه دهنده فناوری های مجازی سازی نرم افزارهای شبیه سازی آن را هم ارائه میدهند. و شما میتوانید قبل از راه اندازی واقعی VDI آن را در محیط شبیه سازی شده تست کنید. و از کافی بودن منابع و امکانات تان اطمینان حاصل نمائید.