موارد کلیدی و سخت افزاری راه اندازی و طراحی اتاق سرور
سیستم کولینگ و تهویه در طراحی اتاق سرور
در طراحی و راه اندازی اتاق سرور، تجهیزات باید از هرگونه گردوغبار و رطوبت دور باشد، تا کارایی فنهای موجود در کیس و رکها بهتر باشند و گردوغبار باعث از کار افتادن آنها نشود. همچنین رطوبت میتواند آسیب جدی به خازنها و بردهای الکتریکی وارد کند، پس بهتر است برای به حداقل رساندن رطوبت محیط اتاق سرور، از سیستم تهویه و خنک سازی استاندارد استفاده شود؛ زیرا کولرهای آبی و خنککننده های غیر استاندارد، رطوبت زیادی در محیط اتاق سرور ایجاد میکند و گزینه مناسبی برای خنک نگه داشتن اتاق سرور نیستند.
دمای اتاق سرور نباید از 10 درجه سانتیگراد کمتر و نباید از 27 درجه سانتیگراد تجاوز کند. محدوده مطلوب دما بین 18 تا 21 درجه سانتیگراد است. هنگام تعیین بهترین دمای اتاق سرور، از جمله اندازه اتاق و تعداد سرورها، باید عوامل متعددی را در نظر گرفت. این اطلاعات می تواند به اپراتورها در تصمیم گیری در مورد بهترین درجه حرارت برای نیازهای خود کمک کند.
امنیت فیزیکی در طراحی اتاق سرور
استفاده از روش هایی برای ارتقا امنیت بسیار مهم است که با انواع روش های مختلفی انجام می شود. از جمله سیستم کنترل تردد، سیستمی است که وظیفه مدیریت و کنترل تردد انسانی را در اتاق های سرور و دیتاسنتر برعهده دارد. این سیستم با استفاده از مجموعه ای از سخت افزارها و یک نرم افزار هوشمند امنیت مراکز داده را تامین می کند .
همچنین بهتر است درب اتاق سرور به گونهای طراحی شود که برای قفل یا باز کردن آن نیازی به کلید نباشد و در عین حال امنیت کامل را ایجاد کند. برای این موضوع می توان به عنوان مثال از قفل های کارتی یا رمزی استفاده کرد. استفاده از دوربین مداربسته نیز به ارتقای امنیت کمک می کند.
اهمیت نظافت و عدم ورود گرد و غبار
باید توجه داشته باشید که در طراحی و راه اندازی اتاق سرور یا ساخت اتاق سرور، جهت جلوگیری از ورود گرد و غبار به اتاق سرور باید کلیه منافذ به خصوص پنجره ها پوشانده شوند. پنجرهها بهتر است دوجداره باشند که از هدر رفتن انرژی نیز جلوگیری خواهند کرد.

سیستم های اعلام و اطفای حریق
در طراحی و راه اندازی اتاق سرور، داخل اتاق سرور حتماً باید تجهیزات اطفای حریق فعال باشد تا در صورت بروز کوچکترین مشکل بتوان به آسانی و سرعت به حل مسئله پرداخت، اما برای تشخیص بهتر شروع آتشسوزی معمولاً بهترین شرایط این است که در داخل رکها و محیط اتاق سرور سنسورهای تشخص آتشسوزی نصب گردد و جهت بالا بردن بیشتر امنیت بهتر است درب اتاق سرور از رنگ و جنس نسوز انتخاب شود تا در صورت بروز آتش در خارج از اتاق سرور، آتشسوزی به درون اتاق سرور منتقل نشود.
تامین انرژی برق و باتری در طراحی اتاق سرور
از دیگر عوامل بسیار ضروری و حیاتی، تأمین انرژی برق است. تامین انرژی باید از طریق برق شهری انجام شود و جهت اطمینان بیشتر در مواقع اضطراری قطع برق باید حتماً UPS و یا ژنراتور نیز برای طراحی اتاق سرور در نظر گرفته شود. قطع ناگهانی جریان برق در بعضی موارد خسارات جبرانناپذیری در سیستم به وجود میآورد که به زحمت میتوان آن را به وضعیت قبلی بازگرداند.
استانداردهای طراحی اتاق سرور شامل چه مواردی می شود؟
در این قسمت مواردی را نام برده و توضیح دادهایم که شامل استانداردسازی دیتاسنتر و اتاق سرور میباشند. از جمله :
تهیه یک سیستم قوی برای تهویه :
وجود آلودگی ها در فضای اتاق خصوصاً بر روی دستگاه ها عملکرد مناسب آن ها را کاهش می دهد و باید دستگاه تهویه هوا وجود داشته باشد که هوای مناسبی را در اتاق ایجاد کند.
مقاوم سازی محل طراحی اتاق سرور از لحاظ بروز حوادث :
معمولا پایین ترین اتاق موجود در سازمان ها را به عنوان اتاق سرور در نظر می گیرند. زیرا این اتاق ها از امنیت بیشتری در مقابل حوادث برخوردارند اما چنانچه اتاق سرور در طبقات بالاتر قرار داشت و امکان جا به جایی نیز فراهم نبود می توان با صرف مقداری هزینه جانبی اتاق را در برابر حوادث ایمن تر کرد.
قرارگیری سیستم اطفای حریق در بخش های گوناگون اتاق سرور :
در طراحی و راه اندازی اتاق سرور لازم است برای موارد حساس در سراسر اتاق سیستم اطفای حریق قرار داده شود. این مکان ها می تواند در درون رک ها و یا دیگر مکان های تعیین شده توسط طراح اتاق سرور باشد. همچنین وجود سنسور های تشخیص آتش از جمله موارد مهم می باشد.
استفاده از رنگ عایق در برابر آتش سوزی :
بر روی دیوارهای اتاق سرور لازم است نوعی رنگ خاص که ضد حریق می باشد به کار برده شود. این رنگ ها علاوه بر ایجاد امنیت در فضای اتاق جلوه زیبایی هم به آن می بخشد.

نصب دوربین های امنیتی در طراحی اتاق سرور :
از آنجایی که در اتاق سرور مهم ترین اطلاعات و گران ترین تجهیزات نگهداری می شود، وجود دوربین های امنیتی امری بسیار مهم می باشد. لازم است دوربین ها از قابلیت ذخیره فیلم ها و تصاویر بهره مند باشند و بتوان آن ها را از راه دور از طریق مانیتور های مربوطه کنترل کرد.
تعبیه سیستم های مدیریت تردد در درب ورودی اتاق سرور :
نحوه عملکرد این سیستم به گونه ای است که تنها افرادی که کارت دارند می توانند با کارت کشیدن وارد اتاق شوند. در برخی دیگر از سیستم های کنترل تردد که به صورت رمز و یا اثر انگشت می باشد تنها افرادی که رمز ورود دارند و یا اثر انگشتشان از پیش در سیستم ذخیره شده است اجازه ورود صادر می شود. در هنگام طراحی اتاق سرور این نوع امکانات امنیتی را هرگز فراموش نکنید.
سیستم روشنایی خودکار برای طراحی و راه اندازی اتاق سرور :
در اتاق های سرور لازم است سیستم روشنایی به گونه ای تنظیم شود که با خروج افراد از اتاق به صورت خودکار خاموش شوند. وجود این گونه سیستم روشنایی علاوه بر بهینه سازی مصرف انرژی از ایجاد حرارت اضافی در محل نیز جلوگیری می کند.
در اختیار داشتن سیستم برق اضطراری :
در اتاق های سرور علاوه بر سیستم برق شهری دسترسی به سیستم برق اضطراری برای مواقع حساس اهمیت بسیاری دارد و لازم است کابل کشی شبکه های مربوطه نیز مطابق با استاندارد های تعیین شده انجام شود.
بهینه سازی فضا در راه اندازی و طراحی اتاق سرور :
با توجه به محدودیت فضایی که برای اتاق های سرور وجود دارد، لازم است در این زمینه مدیریت بسیاری صورت بگیرد. تا بتوان از فضای موجود بیشترین استفاده را کرد. برای آن که فضای اتاق سرور را بتوان بهینه سازی کرد و دسترسی راحتی را برای مدیران شبکه فراهم کرد استفاده از سرور های کشویی Rackmount به طراحان مجموعه پیشنهاد می شود.
سخن آخر
مدیریت و راه اندازی اتاق سرور ( Server Room ) یکی از مهمترین و فنی ترین فرآیند در توسعه یک شرکت و کسب و کارهای بزرگ و حتی در خانه ها است. هر اتاق سرور با توجه به نیاز مجموعه، تجهیزات خاصی را در خود جای می دهد. طراحی اتاق سرور امن نیازمند تخصص و دانش روز کارشناسان فنی درحوزه تجهیزات شبکه است.
دانش زیر ساخت ها، محل مناسب اتاق سرور، انتخاب قفسه مناسب در اتاق سرور، نوع کابل کشی و مدیریت آنها، استقرار سیستم های تهویه و اطفاء حریق از جمله این تخصص هاست. شرکت خدماتی ایمن شبکه هوشمند با پشتوانه تجربه و بکارگیری مهارت مهندسان فنی در امر راه اندازی اتاق سرور و طراحی اتاق سرور شما را همراهی می کند.
نظرات کاربران