• شنبه تا چهارشنبه 8:30-17 پنجشنبه 8:30-12:30
  • info@imennet.net
مشاوره رایگان 02174391800
دیتا سنتر چیست ؟

دیتا سنتر چیست دیتاسنتر یا مرکز داده ( Data Center ) مکانی است که سرور ها و سرویس های تحت اینترنت و کلیه تجهیزات مورد نیاز آن برای سرویس گیرندگان آنها در بستر شبکه در آن قرار دارند. با توجه به گسترش اینترنت در دنیا، شرکت ها دیگر توانایی مالی نگهداری از سرور ها را ندارند. از این رو با اجاره فضایی که در مراکز داده به آنها داده می شود، اطلاعات مربوط به سرور سایت و سایر اطلاعات مهم خود را نگهداری می کنند.

دیتاسنتر به دسته ای از سرویس دهنده ها، سرورها، زیرساخت های ارتباطی و امنیتی و تجهیزات الکترونیکی می گویند که برای پشتیبانی، ارائه و نگهداری از سرویس های شبکه استفاده می شود.

دیتا سنتر ها با استفاده از امکانات متعددی از جمله اینترنت پرسرعت، سرور های متعدد پر قدرت با سرعت و امنیت بالا، تجهیزات مدرن برق اضطراری و ژنراتور های تولید برق، سیستم های قدرتمند تهویه و متخصصین شبکه با تجربه، امکان راه اندازی سرور های وب را برای کلیه افراد با هزینه ای کم مهیا می کند. افراد یا شرکت ها می توانند با اجاره کردن فضای مورد نیاز خود بر روی سرور های دیتا سنتر ، سایت های خود را به معرض عموم بگذارند. یا اطلاعات مهم و حیاتی خود را در آنجا ذخیره کرده و یک مرکز داده تحت شبکه از راه دور در اختیار داشته باشند.

کاربرد دیتا سنتر چیست؟

هر سرویسی که از بستر اینترنت یا اینترانت استفاده می کند دیتا سنتر و مرکز داده خاص خود را داشته. و سرور های مخصوص خود را دارد. شرکت های ارائه دهنده هاست، شرکت های دولتی و خصوصی، سرویس دهنده های مختلف و شرکت هایی شبیه به آن در این گروه قرار می گیرند. برخی از مهمترین کاربرد های مرکز داده به صورت زیر هستند:

  • سرویس میزبان ایمیل ( DNS )، پایگاه داده، سرویس های هاستینگ
  • سرویس ها و سرور های متعدد ارائه دهنده خدمات آنلاین
  • سرور های ارائه خدمات بازی در سطح ملی ( کشوری ) یا جهانی
  • در اختیار قرار دادن بخشی از سرور بصورت اجاره ای به یک شرکت یا سازمان جهت پردازش های ویژه و یا ذخیره اطلاعات ارزشمند تحت شبکه

مطلب پیشنهادی: مجازی سازی دیتا سنتر و مراکز داده

اهمیت مراکز داده و دیتاسنتر برای سازمان ها و مشاغل چیست؟

در دهه های اخیر، با کاهش قیمت تجهیزات کامپیوتری و دسترسی آسان و گسترده به اینترنت پرسرعت و همچنین افزایش اتکای کسب و کارها به فناوری اطلاعات، تقاضا برای خدمات مراکز داده به طور چشمگیری افزایش یافته است. امروزه مراکز داده نقشی اساسی و حیاتی در اقتصاد دیجیتال ایفا می‌کنند و از فعالیت های عظیم دولت، جامعه و تجارت حمایت می‌کنند.

حجم فعالیت برخی از سرویس های اینترنتی به قدری زیاد است که گاهی حتی تا 10 سرور کامپیوتر پاسخگوی نیاز آنها نیست. در چنین شرایطی، تنها یک شبکه عظیم متشکل از صدها و هزاران سرور رایانه قادر به پاسخگویی به نیازهای این خدمات برای ذخیره سازی، محاسبات و انتقال داده ها خواهد بود. از منظر سازمانی فناوری اطلاعات، مراکز داده بستر لازم را برای پیاده سازی و اجرای یکپارچه برنامه های کاربردی سازمان ها و فعالیت های آنها فراهم می کنند.

مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)، ایمیل، ذخیره سازی، پشتیبان گیری و اشتراک گذاری فایل، داده های بزرگ، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، خدمات ارتباطی درون سازمانی، انتقال، پردازش و بدون توقف داده های انبوه هستند. یکی از رایج ترین کاربردهای مراکز داده در سازمان ها، دانشگاه ها و شرکت های مختلف است. شرکت های بزرگی مانند گوگل، مایکروسافت و آمازون با راه اندازی مراکز داده در نقاط مختلف جهان همواره تلاش می کنند تا زیرساخت های لازم را برای پاسخگویی به نیازهای مختلف جامعه بین المللی در نقاط مختلف جهان فراهم کنند.

مطلب پیشنهادی: راه اندازی دیتا سنتر و مرکز داده به چه صورت است؟

تفاوت بین مراکز داده اختصاصی و اشتراکی

برخی از مراکز داده مشترک هستند. به این معنی که یک مکان فیزیکی می تواند میزبان 10، 100 یا حتی 1000 یا بیشتر سرور رایانه باشد. که هر کدام متعلق به یک شرکت یا سازمان متفاوت است. از سوی دیگر، برخی از مراکز داده اختصاصی هستند. به این معنی که تمام توان محاسباتی و زیرساخت در سایت ساختمان مرکز داده به طور کامل در اختیار سازمان است.

البته سرویس هایی مانند Colocation و Secure و Closed Space (Cage) می توانند خدمات اختصاصی مرکز داده را به جای مراکز داده مشترک ارائه دهند. این خدمات کاهش قابل توجهی در هزینه ها و افزایش بهره وری به همراه خواهد داشت. زیرا شرکت ها دیگر مجبور نیستند هزینه های بالا و فرآیند پیچیده ساخت و نگهداری مراکز داده را تحمل کنند.

مطلب پیشنهادی: تکنولوژی CMOS

اجزای اصلی یک سیستم دیتا سنتر چیست؟

مرکز داده از اجزایی مانند روترها، سوئیچ ها، شبکه، فایروال ها، سیستم های امنیتی، سیستم های ذخیره سازی، سرورها، راکت ها، کابل ها و سیستم های مدیریت و کنترل تشکیل شده است. به طور معمول طراحی قسمت اصلی (فضای سفید) مرکز داده به این صورت است که یک سرور کامپیوتری در داخل کابینت ها و رک ها طبقه به طبقه گذاشته شده. و با کابل های اولیه و رعایت استانداردهای لازم در کنار هم قرار می گیرند. بقیه در محدوده نرمال.

اجزای اصلی یک سیستم دیتا سنتر چیست؟

از آنجایی که این سرورهای رایانه ای وظیفه ذخیره و مدیریت داده های نرم افزاری و محوطه را برای بسیاری از سازمان ها بر عهده دارند، امنیت، کارایی، پایداری و همگام سازی دائمی مرکز داده با پیشرفت جهان بسیار مهم است. اگر برای شما هم سوال شده که اجزای اصلی دیتا سنتر چیست در ادامه به برخی از آن ها خواهیم پرداخت.

  1. سرور های قدرتمند و پر سرعت
  2. سیستم برق اضطراری
  3. سیستم برق مناسب و بدون نوسان
  4. سیستم امنیت چند لایه رک ها، سرور ها و کلیه قسمت های دیتا سنتر
  5. شکل و ساختار مناسب جهت تهویه سرور ها و جلوگیری از آسیب اطلاعات
  6. لینک های پر سرعت اینترنتی
  7. تجهیزات ذخیره اطلاعات ( Storage )
  8. رک و روتر های قدرتمند و تجهیزات مدرن شبکه
  9. فایروال قدرتمند و سیستم امنیتی قابل اعتماد
  10. سیستم های پشتیبان گیری قدرتمند
  11. پشتیبانی و مانیتورینگ شبانه روزی ( ۲۴ ساعته )

مطلب پیشنهادی: 5 ویژگی مهم بهترین دیتا سنتر ها و مراکز داده

تقسیم بندی دیتا سنتر ( Data Center )

مراکز داده با توجه به نحوه عملکرد و اندازه آن به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از :

  • شبکه های سازمانی، تجاری و دانشگاهی ( Campus )
  • شبکه های خصوصی ( WAN )
  • مراکز فراهم کننده سرویس ( SP )
  • مراکز داده اینترنتی ( IDC )
  • مراکز داده فرا سازمانی ( Extranet )
  • مراکز داده محلی ( Intranet )
نظرات کاربران

گروههای مقالات
اطلاعات تماس

میدان فاطمی خیابان گمنام بین ششم و هفتم پلاک ۳۴ واحد ۳

02174391800 09128581120 info@imennet.net